lek!

Till varje del av utställningen finns instruktionen på olika lekar
Här kan man klä sig i olika roller
Här kan man leka "hela havet stormar"

Som utställningstekniker har jag hjälpt till att montera vandringsutställningen "Lek! - en allvarlig utställning", på Jönköpings läns museum. Utställningen öppnar nästa vecka.
Med utgångspunkt från Astrid Lindgren och FN:s konvention om barns rättigheter har Riksutställningar och Svenska institutet producerat en utställning om barnens rätt till lek och barndom.
Astrid Lindgren har alltid försvarat barns lek och rätt till barndom. Hon har föregripit FN:s konvention om barnens rättigheter med 50 år och den svenska lagen mot barnaga med drygt 30 år. Hon är en förebild med stort internationellt anseende. Ett återkommande tema i Astrid Lindgrens litterära verk är hennes starka tro på leken som kraftkälla. 
Leken är livsnödvändig. Och leken finns inskriven som en rättighet i FN:s konvention om barns rättigheter. Barnrättskonventionen slår fast det som borde vara självklart - att barn har rätt till livet, leken och vilan. Barns rätt till barndom bör kommuniceras i vår tid oavsett samhällsstruktur och politiskt styre. 

FN:s Barnrättskonvention, artikel 31 lyder enligt följande:

1. Konventionsstaterna erkänner barnets rätt till vila och fritid, till lek och rekreation anpassad till barnets ålder samt rätt att fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet.

2. Konventionsstaterna skall respektera och främja barnets rätt att till fullo delta i det kulturella och konstnärliga livet och skall uppmuntra tillhandahållandet av lämpliga och lika möjligheter för kulturell och konstnärlig verksamhet samt för rekreations- och fritidsverksamhet.

Kommentarer

Populära inlägg