Leonardo da Vinci

Head of a Woman ca 1508- Leonardo da Vinci

Under högrenässansen var Leonardo da Vinci (1452-1519) sin tids främsta uppfinnare och målare. I sina anteckningsböcker finns hans tankar bevarade. Han var lite av en klädsnobb. Han bar rosa tunikor, ringar med jaspis, kängor i karduanläder och fräsiga slängkappor. Han föddes som oäkting och fick dålig utbildning och led hela livet  av att inte kunna lära sig latin och att inte anse sig vara intellektuell.

"Beskriv åtrå. Vad är åtrå? Det finns en del av min kropp som tycks ha sitt eget sinne helt skilt från resten av kroppen. Oavsett om jag sover eller är vaken gör den som den vill. Ibland sover jag men den är vaken, ibland är jag vaken men den sover. Ibland ger den sig tillkänna utan mitt medgivande. Det är inget att skämmas för. Utan åtrå blir det ingen fortplantning. För parningsleken och allt kopplat till den är så motbjudande, att utan söta ansikten och mjuka kroppar skulle mänskligheten snart dö ut."

I renässansens Florens där det var vanligt att konstnärer var homosexuella, var det ändå belagt med dödsstraff. 1476, när Leonardo var 24 år, anklagades han för sodomi med en 17 år gammal pojke.

"Det finns människor som inte gör annat än omvandlar mat till exkrementer. De är bara avloppsrör. De skapar inget av värde. Djur håller inga tal, med det de förmedlar är nyttigt och sant. Och en liten sanning är bättre än en stor lögn." 

Leonardo da Vinci blev aldrig åtalad, men några tror att han satt i fängelse en tid.
Da Vinci avslöjar inte i sina anteckningsböcker om han verkligen var homosexuell.

Det svårt att avgöra hur man såg på homosexualitet i Sverige under samma tid. Det finns inte mycket material före 1600-talet och även vid den tiden och framåt finns mycket få fall. I Sverige straffades man hårt för både hor och lönskaläge och även tidelag. Anledningen till att homosexualitet kanske inte betraktades som något allvarligt kan ha varit att man inte kan få någon avkomma. (Vid den tiden trodde man att även tidelag kunde leda till avkomma; en djävulens avkomma med människokropp och djurhuvud eller tvärtom.)

Vidare diskussioner kring detta kan man läsa på sidan om Sexualitet förr i tiden

Kommentarer

Populära inlägg