Droger?



Som kontaktlärare för en 7:e klass, har vi startat ett drogförebyggande projekt. Under föräldrarmötet fick föräldrarna skriva en klassöverenskommelse angående några punkter som ska skjuta upp alkohol debuten och minska andelen unga att börjar röka.
Kom att tänka på konstnären Johan Zetterquist, som i ett av sina konstverk: "Proposal No 18 - Free LSD" frågar sig: vad som skulle hända om man delade ut den hallucinogena drogen LSD gratis?: (Jag fick i uppdrag att uppföra Johan Zetterquist 3 väggmålningar inför utställningen på Jönköpings Läns Museum 2008, på bilderna tar jag bort tejpen på en av de tre.)

"Proposals for public art"
Vad är ett bra offentligt konstverk?
Något som finns där i vårt gemensamma offentliga rum och som helst skall tilltala så många som möjligt, en konst för alla! Power Ekeroth skriver i sin katalogtext till Johan Zetterquist utställning att offentlig konst är extremt "osexig". Konstnärer och beställare tvingas ofta kompromissa för att motverka att för mycket irritation väcks. Här finns ett uppenbart problem för den offentliga konsten, en av konstens uppgifter är ju att väcka tankar och få oss att reflektera.

Johan Zetterquist har under de senaste åren arbetat med att skapa konstverk som är förslag ppå offentliga verk. De första förslagen ställdes ut 2003 på Galleri Andréhn-Schiptjenko  Stockholm. Verken visar en stor bredd i de konstnärliga uttrycken. Det kan handla om modellbyggen, texthantverk, teckningar, skulpturer och installationer men som en gemensam nämnare finns det absurda och gränslösa. De utmanar oss och sätter igång tankeprocesser. Som till exempel Proposal No 14 - H"Hole through the moon". Ett hål borrat rakt genom månen. Var vi än befann oss på jorden skulle vi kunna se hålet och kika ut i oändligheten på den andra sidan, det ultimata offentliga konstverket! 

Johan Zetterquist är född 1968. Han är utbildad på Valands konsthögskola i Göteborg 1989-1994. Tidigare har han bott och arbetat i Stockholm och Berlin men lever numera i Göteborg.
                                                                                                                    Helen Agrenius, jkpglm

Kommentarer

Populära inlägg