Carl Fredrik Hill

Detalj från föregående teckning

Carl Fredrik Hill var en av de nordiska konstnärer som sökte sig till Paris i slutet av 1800-talet. Många av dessa konstnärer inspirerades av impressionismen och realismen som var en reaktion mot den idealiserande konsten som ställdes ut på Salongen i Paris. Andra Svenska avantgarde konstnärer bröt mot Akademien i Stockholm och kallades sig för Svenska konstnärsförbundet, några av medlemmarna var Richard Bergh, Eugéne Jansson, Carl Larsson, Georg Pauli, Ernst Josephson med flera. Det var till denna klunga som Carl Fredrik Hill sällade sig. Sinnessjukdom satte dock stopp för hans konstnärskap. Han fortsatte att teckna på sinnessjukhuset, maniska teckningar som innehåller mönster av upprepningar som blir mindre och mindre tills de knappt går att urskilja.

Kommentarer

  1. Rolig att du skriver at sinnessjukdom satte en stopp för hans konstnärskap, när det va just under hans "sinnessjukdom" han gjorde riktigt bra konst.

    SvaraRadera
  2. Ja naturligtvis, jag menar som konstnär i 1800-talets Sverige. Han var ju inte längre en konstnär i den bemärkelsen att han ställde ut konst och var en del av konstvärlden längre. Det är ju först senare som hans teckningar uppmärksammats.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg