game art

Öyvind Fahlström återkommer i försläsningar med skilda innehåll. Som fluxuskonstnär ville han att konsten skulle massproduceras för att nå så många som möjligt. Hans "Cia Monopoly" finns som ett "game art", där vi numera kan spela det på skärmen, därmed når det även ut till fler. Såhär skrev han själv om sitt spel:
"Mitt Monopolspel består av 200-300 bemålade magnetiska element som fästs vid en metallplatta, också den bemålad. De framställer världshandeln, storpolitiken, vänstern och högern i USA och i Indokina, CIA och tredje världens befrielserörelser. Man kan spela alla genom att följa de regler som finns uppställda på målningarna: det är en variant av det klassiska Monopol, som ju naturligtvis är kapitalismens verkliga spel: en förenklad men precis framställning av handelsöverskott avsedda att öka kapitalet. 

Målningarna är än mer förenklade — ty det rör sig om mycket invecklade realiteter — men det är speldiagrammen, i fördelning av ytan, i formuleringen av reglerna, i definitionen av tillgångar (spelmarker om en miljon dollar, eller hjärtan = människoliv), taktiker och all annan information som man får från lyckohjulet. Blått står för USA, violett för Europa, rött för Ryssland, gult för Kina, orange för Nord- Vietnam etc. och tredje världen går från brunrött till blå-grönt över grönt (Syd-Vietnam, Syd-Korea etc.). 

Genom att välja sitt fält och sin strategi deltar spelaren i ett politiskt psykodrama i miniatyr. Med två till fyra spelare kan spelet vara en timme. Men en ensam person kan också spela i månader, medan de klara färgerna långsamt förändras på ytan som ett träd genom årstiderna. Dessa spelmålningar får inte sin fulla betydelse förrän de massproduceras." 

Öyvind Fahlström 
oktober 1971

Brody Condons "game art" består av rustningsklädda medeltids/fantasy varelser som i slowmotion genomgår sina dödsscener. Tagna från datorspel är döds scenerna långdragna och återupprepande. Han inspireras av Bruce Naumans verk "Tony Sinking into the Floor, Face Up and Face down". 1973 filmade Nauman två skådespelare med instruktionerna att ligga på ett betonggolv och föreställa sig att sjunka in i det eller att golvet omslöt dem. Flera verk av Bruce Nauman kan man kolla in på youtube: www.youtube.com/watch?v=OJxo0Nbq9IY&NR=1

Kommentarer

Populära inlägg