Pilane

Tog en tur upp till vackra Tjörn igår kväll för att besöka Pilane.
Pilane gravfält är ett av Sveriges vackrast belägna gravfält med ett 90-tal domarringar, resta stenar och stensättningar från järnåldern omgivna av ett uråldrigt kulturlandskap med spår från stenåldern. För några år sedan var gravfältet övervuxet.
Peter Lennby var en av de som hjälpte till med röjningen. Det var då han fick idén till en skulpturpark. När träden och buskarna försvann uppenbarade sig rum i landskapet bland klippor och små vattenhål. Peter som tidigare jobbat som journalist på svt startade projektet att uppföra en skulpturpark på och omkring gravfältet. Han säger att hans bakgrund gjort det lätt för honom att ta kontakt med konstnärerna. Han bjuder in dem och de kan helt enkelt inte motstå att ställa ut sina skulptuter här i denna magnifika miljö.
Tiden förflyter och artefakter förändras, men i detta landkskap infinner sig en känsla av tidlöshet. Lanskapet och gravfältet har stått oberört i tusentals år, det som nu förändras är skulpturerna som varje år byts ut i kontrast till domarringar och klippor som står där de står. Något eller några konstverk står kvar mer än ett år. Men saknaden efter vissa skulpturer visar att de har varit uppskattade och att folk tar dem till sig, säger Peter Lennby.
Peter visar oss även sin ladugård med konstverk av Ursula von Rydingsvard. På vintern håller han där sina får, som på sommaren går ute på bete. Vid ladugården serveras fika, som kan vara välbehövligt efter promenaden bland klippor, konstverk och stensättningar. På Pilanes hemsida kan man läsa mer och de har en bra vägbeskrivning för det är absolut värt ett besök. Pilane skulptur
Jaume Plensas skulpur är skapad av bokstäver, min absoluta favorit här på Pilane.
Här står jag med Leo Petterssons skulptur i bakgrunden.
Leo Pettersson har skapat detta spännande konstverket beläget mot en vacker vy.
Ursula von Rydingsvards konstverk föreställer en damhätta.
Kristian Blystad

Kommentarer

Populära inlägg