blod i konsten

"Blod är vår mänskliga essens. Blod kan vara heligt och ädelt, martyrers och soldaters offerblod. Blodfläckar på lakan markerar förlust av oskuld och passage in i vuxenlivet. Blod kan också vara smittat och "farligt", syfilis- eller aidsblod. Uppenbarligen ger blod en mängd uttrycksfulla och symboliska associationer." Cynthia Freeland, Konstteori - en introduktion
Samtida konstnärer som skapar verk genom att använda blod, urin, larver, plastkirurgi är efterföljare till tidigare konstnärer som hade sex, våld och krig som sina teman. Här ser vi Nike fylld av mänskligt blod, som i återkommande impulser sprutas upp inuti skulpturen för att återigen rinna ner. Verket finns på Venedig Biennalen.
Hermann Nitsch är en konstnär som har ceremonin som sitt konstnärliga uttryck. Fyllt av blod, inälvor och nakna kroppar. Han säger "Jag är konstnären som jobbar med kött och blod" Han jobbar med vårt gemensamma undermedvetna, med förträngs energi som ska ut. Han ser sin konst som ärlig, nära livet.
Artemisia Gentileschi var en av få verksamma kvinnliga konstnärer under 1600-talet i Italien. Hennes stil var revolutionär, målad med passion. Hon målade verk av storslagna heroiska kvinnor som passade in i motreformationens moraliska retorik. Vilket ersatte tidigare mer passiva ideal om kvinnlig skönhet. Här ser vi verket "Judith Decapitating Holofernes", där blodet sprutar. 


Kommentarer

Populära inlägg