kvinnans blomma

På Dunkers visas en utställning som handlar om hederskulturer. Den här informationen kan man läsa om olika typer av könsstympning: 
Typ 1: Förhuden på klitoris tas bort och ibland även hela eller delar av klitoris. 
Typ 2: Klitoris skärs bort samt delar av eller hela de inre blygläpparna.
Typ 3: Alla yttre delar av könsorganen, d v s klitoris samt inre och yttre blygläppar skärs bort. Därefter sys de yttre blygläpparna ihop så att slidöppningen täcks. En liten öppning lämnas så att urin och menstruationsblod kan rinna ut. Denna typ kallas även infibulation eller faraonisk omskärelse.
Typ 4: Oklassificerade former. Till denna kategori hänförs övriga former av ingrepp, exempelvis prickning eller rispning av klitoris med vasst föremål. Ingreppet syftar till att framkalla rituell blödning utan att avlägsna några delar.

Enligt svensk lag är det förbjudet med könsstympning. 

Georgia O'keeffes blomstermålningar visar ofta väldigt stora ståndare och pistiller, njutningsfullt uppslukade bland kronbladens djupa veck och sammetslena texturer. En hyllning till kvinnans kön. 
Judy Chicago "The dinner party", 1979, är också en hyllning till kvinnan, med en uppdukning av kvinnans intima delar i form av blomvaginor. Hon ville motverka de vanligtvis manliga skildringarna av kvinnor i pornografi och konst. 

Vi kvinnor ska vara stolta över våra vackra kön!


Kommentarer

Populära inlägg