renässans

På min föreläsning idag pratade Lennart Pettersson om italiensk renässans. Han tog upp vilka olika syften konsten kunde ha, olika bilder och motiv för olika ändamål. Här är de fem exempel han tog upp. 
Skrytkonst: I Capella Brancacci finns denna målning av Massaccio som föreställer Adam och Eva. Capella Brancacci är familjen Brancaccis gravkapell. I dessa sammanhang kunde de rika familjerna visa sin förmögenhet i val målning, färg, konstnär et.c.
Bilder för enskild andakt: Denna målning är en av flera i San Marco i Florens som var ett dominikan kloster. Bilden föreställer Maria bebådelse och är avskalad och intim. Dessa målningar var inte till för den vanliga befolkningen utan för ett fåtal munkar för andakt och kontemplation. 
Privata bilder: Gudarnas fest av Giovanni Bellini 1514, Här ser vi ett annat slags motiv av dryckenskap och fest för privat ägo. 
Varnande konst, som ska mana folket till eftertanke: Luca Signorellis Yttersta domen, katedralen i Orvieto, 1499-1502
Politisk konst: Sandro Botticelli, våren. I målningen med Venus i mitten ser vi till vänster Merkurius som en symbol för Beställaren: Medici. Till höger finns Zephyr, vårvinden, som hotar idyllen. Zephyr symboliserar Familjen Medicis rivaler i Florens.  

Kommentarer

Populära inlägg