dans teckningar

Brit Swedberg har tecknat dans- och teaterteckningar under hela sin karriär. Hon har bland annat tecknat för GT. Hon översätter sina egna upplevelser av dansen eller teaterföreställningen direkt på plats. Hon lyckas verkligen fånga passionen i dansarnas rörelser.

Det som är specifikt med teckning är det tomma blanka pappret som blir en del av teckningen. Det är linjerna som aktiverar det vita arket. Definitivt finns linjen där, linjer som oundvikligen fyller ut ett vitt ark utan återvändo, . En linje läggs till en linje, som bildar konturer och klara gränser. Volymen skapas av att linjerna ligger tätt, tätt, men ändå finns linjerna kvar.
Linjerna som vi ser är de linjer som var dragna från den första början, här finns inget dolt. Teckning är för mig en ärlighet mot sig själv och sin omgivning. Man blottas i sättet som man tecknar, man visar handens rörelse över ett tomt papper. Här kan man se varje ”misstag” som inte går att sudda ut. Varje linje som får sin egen mening, den är rå, oförfinad, obearbetad.
Konsten med teckning är att kunna avsluta, att kunna hejda pennan och säga nu räcker det. Att låta det vita förbi vitt. Teckningen är ett samspel mellan konstnärens idé, på vilket sätt han låter sin idé överföras till en teckning och beskådarens pågående seende.

”A fusion between the artist’s mind, the artist’s hand, and the beholders gaze.”[1]



[1] Bryson, Norman , A walk for a Walk’s sake, s 152

Kommentarer

  1. Hennes dansare är verkligen helt underbara. Så inspirerande, så enkla med så mycket rörelse!

    SvaraRadera
  2. Ja vackra! Jag ska köpa böckerna: Teaterbilder. Studier i visuell representation och Brit Swedberg-Ögonblickets konstnär. Teater- och dansteckningar. skrivna av Bia Mankell. Finns att köpa på Göteborgs Konstmuseum.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg