Läsa i rött rum

När man ser ned i lådan möts man av värme. Elin Wikström sitter i en låda och läser och läser och läser. Den röda färgen är utmanande men skapar en behagfull atmosfär. Jag som älskar rött, njuter av att allt där nere förutom kvinnan som sitter därnere och läser är rött. Allt från skorna till fåtöljen. Hon sitter där helt avslappnad och bekväm trots att hon är helt naken. Nakenhet kan utmana för det är något sårbart i att vara naken. Men här sitter hon stilla och synes helt tillfreds i sitt läsande. Så är det med böcker, de har en kraft att göra obehagliga situationer tillfredställande. Situationen är intim, det känns som om man inkräktar i hennes privata sfär. Ofta sitter man hemma i sin älsklings fåtölj eller ligger i sin säng när man läser, de platser som är de mest personliga.
Böcker har i vissa perioder i historien ansetts som opassande för kvinnor. Kvinnor som skrev fick ge ut sina böcker under manligt pseudonym och män var rädda för att kvinnor genom att läsa gav dem nya idéer som inte passade sig i dåtidens samhälle. Läsning kan ses som osocialt och introvert, samtidigt som det är medicin för själen.
Min väninna Maja Ivarsson har en liten utställning i Nolhaga kyrka i Alingsås. jag köpte denna teckning som jag fastnade för. Det är något i den som känns fint och intimt.

Kommentarer

Populära inlägg