Linda Worbin har i sin masterutbildning arbetat med ” föränderliga textila mönsterbilder.” Efter sin grund utbildning på Textilhögskolan var Linda sugen på att testa nya material. Hon ville hitta ett sätt att ge textilierna ett mervärde. Hon fick kontakt med Interaktiva institutet. Där kunde hon arbeta vidare utifrån sitt examensarbete, hon undersökte hur man kan styra uv ljus genom att integrera det i textilier och därmed kunna förutbestämma hur textilen kan förändras. Efter fyra år på Interaktiva Institutet bestämde hon sig för att bli doktorand på heltid. Hon började undersöka textiliers funktion genom små tester. Genom dukar som var så grova att man inte kunde placera föremål på dem, och genom tyngder i tyget, där man var tvungen att lägga på duken osymmetriskt för att den skulle ligga kvar. Dessa små tester var en öppning för henne. Hon har sedan valt att arbeta en hel del med material med värmekänsligt pigment. Pigmentet kallas för termokromt pigment och finns med olika värmekänslighet. Linda arbetar främst med pigment som förändras vid 27gradet C. Hon har arbetat med värmekänsligt pigment i kombination med traditionellt pigment. Hon har då först tryckt ett mönster i traditionellt pigment, varav hon sedan ovanpå tryckt ett annat mönster med termokromt pigment. På detta sätt framträder det underliggande mönstret när textilen utsätts för värme. Hon har även experimenterat med att lägga in kolfiber i textilen. När man för ström genom kolfibern alstras värme och leder till att mönstret på textilen förändras.
Linda arbetar med enkla mönster i rutigt och randigt för att framhäva funktionen. Hon säger att nästa steg blir att utveckla produkter och design där man kan inspireras av hennes grundläggande undersökning.
Hon har dock en produkt med i form av en väska. Väskan har ett prick mönster. I fodret på väskan finns insydda värmeplattor. När dessa aktiveras värms tyget och det värmekänsliga pigmentet förändrar utseendet på väskan. Värmeplattorna har en mottagare från mobiltelefonen. När någon ringer sänder telefonen signaler till de olika värmeplattorna i väskan. Olika personer som ringer sänder olika signaler och aktiverar olika värmeplattor. På det sättet kan man se vem det är som ringer, på utseendet av väskan.
Hon har även andra textilier där man kan aktivera olika värmeplattor och därmed utseendet på textilen. Hon är intresserad av hur yttre omständigheter påverkar och förändrar textilen. Mobilen var en utomstående faktor, ljus kan vara en annan eller varför inte formen på koppar. När hon placerar koppar med hett vatten på värmekänsligt material bildas mönster efter kopparnas undersidor. Hon har experimenterat med kryss och andra mönster.
I två mattor har Linda Worbin arbetat med ljus integrerat i mattor. I samarbete med Kasthall har hon tillverkat en matta som känner av när man rör vid den eller går på den. En sensor är kopplat till ett program som aktiverar invävda trådar som då börjar lysa. En annan matta påverkas av hur mycket ljus en sensor utsätts för. I ett program ändras då mönsterbilden i mattan genom att aktivera olika ljusplattor som är placerade under mattan.
Linda Worbin har vidare jobbat med invävda glödtrådar. I detta projekt till skillnad från de andra förändras textilen permanent. När glödtrådarna blir varma bränns tyget och bildar nya mönsterbilder.
Utställningen med Linda Worbins magisterarbete visas på Textilmuseet i Borås.
Kommentarer
Skicka en kommentar