I come from...


I come from...
Marjan Kooroshnia
8 mars – 6 maj 

“ People who live in the village are used to see the sailor,
but they are not used to see him”
by Joseph Conrad. 

Marjan Kooroshnias: I come from...   är en textil installation som talar om erfarenheter från att leva med utländsk härkomst i Sverige. En upplevelse av att alltid bära sin nationella identitet utanpå likt ett skal som bara fåtalet bemödar sig att se under. Känslan visualiseras i det nyproducerade verket av lager av textilier där klädesmal långsamt förtär det innersta skiktet. 

Vi skapar alla vår egen identitet. Detta identitetsskapande pågår genom hela livet. Olika skikt av identiteten förändras beroende av situation men den personliga identiteten kan ses som en äkta kärna som är oberoende av ursprung eller var i världen man lever. Den nationella identiteten handlar om att känna sig trygg på den plats man befinner sig. Att leva i ett annat land där man inte känner sig hemma kan skapa obehag och ställer frågor om vår acceptans och förståelse för våra medmänniskor i det Svenska samhället. 

Klädesmalarna är importerade från Canada efter misslyckade försök att hitta skadedjuren bland elefanterna på Borås Djurpark. Sedan ankomsten till Borås har konstnären sedan matat dem och bevarat dem i en liten låda. På museet har de stängts in bakom glas och livnär sig på konstverket. 

Marjan Kooroshnia med Iranskt ursprung har sedan 2008 studerat på Textilhögskolan i Borås. Hennes inriktning har rört sig från Grafisk design (Iran) till Textildesign som övergått i ett intresse för Smart textiles. Kooroshnia har tidigare varit aktuell på Textilmuseet i utställningar kring Smart textiles, där hon visat ett munskydd mot influensa.

Kommentarer

Populära inlägg