Shai Dahan på Borås Konstmuseum




Shai Dahan
25 maj – 12 september
Vernissage fredagen den 25 maj kl 17.00 - Galleri U
Utställningen invigs av intendent Anna Nero i närvaro av konstnären

”I like to tell stories or take part of stories and tie them somehow with the local area where the mural is.”

Graffitin föddes i USA i början av 70-talet. En grupp ungdomar tävlade om att bli kungar i tunnelbanesystemet i New York. Under 80-talet spred sig graffitin till resten av världen. New Yorks tunnelbana var vid denna tid en levande konstutställning. I flera städer finns idag lagliga platser att skapa graffiti, men konstformen anses fortfarande som en form av skadegörelse.  För många graffitikonstnärer är det just spänningen i uppförandet som lockar.

Shai Dahan upptäckte gatukonsten som 14-åring i Los Angeles, Kalifornien och har sedan dess utvecklat sin egen stil som kan jämföras både med muralmålningar och graffiti.

Shai Dahans särpräglade motivsfär förknippas ofta med realistiskt avbildade djur kombinerade med symboler för mänsklig kultur. Fåglar med vapen som huvuden, BirdGuns, är ett av Dahans signum. I Sverige är Dahan kanske mest känd för sina realistiska versioner av den Svenska Dalahästen, stegrande, galopperande och ibland med ryttare av olika karaktär. Shai Dahan flyttade nyligen till Sverige från USA och har sedan dess inkluderat den svenska kulturen genom att föra in kända ikoner och personligheter i sin konst. Ett av hans senaste verk - en målning på elva meter, uppförd i Stockholm - föreställer en Kunglig vakt vid slottet. Dels är vakten en symbol för auktoriteter - som alltid försökt stoppa utvecklingen av den urbana konsten - dels associerar Dahan den kungliga vakten med Stockholm som Sveriges huvudstad. Dahan binder samman den lokala historien med framtiden genom att låta den Kungliga vakten upplösas i graffiti ”tags” med namn ur den svenska monarkin – århundraden tillbaka i tiden. På detta poetiska sätt förflyttar han också begreppet graffiti från vandalism till konst. 

Dahan har deltagit i flera urbana projekt över hela världen, USA, Kanada, Spanien, Sverige och nu senast i Israel.
För närvarande bor Shai Dahan i Borås med sin fru och två hundar.

Kommentarer

Populära inlägg