Ellen Key

Jag läser boken Ellen Key skriven av Ronny Ambjörnsson. Tänk att vår skola idag fortfarande inte förstår det som är så självklart - att glädjen i att lära kommer från att man tar vara på barnens egna intressen, och att tillåta vissa saker mogna och ta tid.
I boken står det följande:

citatet är hämtat ur den sjätte tankeboken, från februari 1870:

"De personer hvilka aldrig ändra åsikt, deras åsighter äro stenfrukter ur hvilka intet lif kan uppspira. De som dagligen ombyta meningar, deras meningar äro ogräs som ett nattregn om sommaren framkallar, men som lika fort uppryckas eller förtorkas, de kommer aldrig till full utveckling och alstra aldrig något varaktigt, knappast ej frön till nya ogräs. Blott de som hafva åsigter liknande långsamt mognande, friska frukter, hvilka så småningom i naturlig ordning gå under sedan de gifvit lif åt nya ädla lifskraftiga frön - blott dessa åsigter gagna andra och personen sjelf som äger dem."

Med denna inställning kom Ellen Key att redan på ett tidigt stadium stå kritisk till skolan, inte bara läroverket utan även folkskolan. Skolan bygger på tanken att det finns en allmänbildning som skall göras tillgänglig för alla elever. Men en sådan allmänbildning är, menar Key, en abstraktion, eftersom bildning alltid utgår från individuella erfarenheter och personliga behov. Det sista gäller även inlärning av basala färdigheter som skrivning och läsning. Barnet måste inse att skrivning fyller ett behov som är personligt.

"För hvarje kunskap skall ställas ett mål som barnet sjelft kan fatta kommer deraf. T.ex. för skrifning, ej en av tuppen värpt karamell, men glädjen att kunna skrifva ett bref... Hvarje belöning ska uppvexa ur arbetet ej bredvid samma..."

Viktigt är därför att barnet studerar det ämne som just då intresserar det. Det måste finnas en möjlighet till val av inriktning, själva valet har en pedagogisk funktion.

Ronny Ambjörnsson - Ellen Key s 142-143

Ett träd tar lång tid på sig att växa. Så är det inte med blomman för dagen. Den skjuter snabbt skott och blommar så fort den kommit upp. Men det är träden som ger det timmer som behövs för att bygga "boningar".

Ronny Ambjörnsson - Ellen Key s 139

Kommentarer

Populära inlägg