Hundertwasser

The end of Greece 1980

Växternas rörelser är så långsamma att ögat inte kan uppfatta dem. När en blomma vänder sig efter solen eller varje dag växer några millimeter. 

konstnären Hundertwasser ansåg att konst är en brygga mellan människa och natur. 
Han upphöjer det långsamma. Det som får ta tid. Ett löv är utvecklat under så lång tid att man inte kan sluta att förundras över dess tunna bladskiva som avslöjar hundratals bladnerver om man håller den mot solen. 

När en konstnär gör en snabb målning, tröttnar man som betraktare väldigt fort. Så lång tid det tagit för konstnären att skapa konstverket, lika lång tid kan betraktaren se på det utan att tröttna. Det är inte underligt att man inte tröttnar på Mona Lisa, som det sägs tog Leonardo da Vinci tjugo-trettio år att måla.

Enligt Hundertwasser finns det några sätt att komma naturen nära. Ett är att som ovan arbeta långsamt. Ett annat är att försöka kopiera naturen, i den bemärkelsen att man även använder sin inre värld och drömmar.

Han skriver att ju långsammare man målar, desto djupare når man målningens hemligheter. Han menar att skapande av konst är en bön; en religiös handling. Och man måste gå långt ifrån sitt intellekt i den handlingen. 

Hundertwasser anser också att man som konstnär måste älska de material som man använder i sitt konstnärsskap. Färg är något levande. Man får aldrig kasta något. 

Jag har varit på en utställning med Hundertwasser på Arken i Danmark. Där visades målningar, modeller av hans arkitektur, vävnader och fotografier från olika aktioner eller performance som han utförde. Jag kan verkligen känna det han beskriver. Det långsamma och samverkan med naturen. 

”Do you know how simple it is to live without money?
Just eat nettles.
One can live from spinach made of nettles
Nettles grow everywhere.
They cost nothing at all.
I found these nettles behind the Musée des Colonies in St. Mandé/Seine.
They grow everywhere on areas of wasteland.
Eat them!” 


Friedensreich Hundertwasser

Kommentarer

Populära inlägg