M&M&M


Har varit och tittat på tre dansverk på Skånes dansteater av koreograferna: 
Marina Mascarell, Marcos Morau and Martin Forsberg


The sway of her hips

Gryningsljus sneddar över kvinnans tre själstillstånd: instinkt, intuition, kärlek. Kärleken omfamnar instinkten medan intuitionen ser på, medfödd men ännu inte förenad med de två andra. De två som ömsom betraktar varandra ömsom förenas. Osäkerhet inför vad en kvinna ska vara, osäkerhet inför vad en kvinna får vara. Får hon bejaka det otämjda? Får hon släppa in det intuitiva? Vågar hon älska? 

Dagen nalkas med ljuset. Kvinnan i symbios med det naturliga ursprunget. Tre själstillstånd har blivit en kropp. Hur länge varar det. Kan kvinnan förbli hel. Det bryts, smärtan väller fram i en gråt som är skratt. Skratt som är gråt. I skymningen smärtar friheten, ensam, ett skal utan innehåll. Det vilda har brutit sig loss. Men det är är aldrig för sent att återförenas när natten åter övergår i gryningens sneda ljus. 
Och jord ska du åter vara


Död i sin säng, människor runtomkring. Barn leker i parken, Elden härjar. Ett gevär siktar. Död i sin säng, livet fortgår. En fågel kvittrar i trädet. Kyrkklockan ringer. Ett skott. Själen gör sig fri. Människor runtomkring i kyrkorummet. Människor rusar. Uppför trappor. Nedför trappor. Kommer och går. Den döde hör inte. Den döde ser inte, men det fortsätter att brinna i trappan. En hund bärs ut i en säck. Kyrkorummet är vitt! 

The extended version of nothing


När ett glas är tomt finns ingenting i glaset, det vill säga avsaknaden av någonting. Ingenting är bortom tid och rum – en ickeexistens. Dansen innehåller någonting som betyder ingenting. Ord som inte är meningsbärare. Så saknar begreppet ingenting mening? Ingenting betyder ändå – något som inte är, och kan bytas ut till något som är – någonting. 

Text: Anna Nero


Kommentarer

Populära inlägg