Röda gestalter

På Malmö konsthall visades konst ur Malmö konstmuseums samling. Som vanligt fastnade jag för en bild med rött objekt. Den andra bilden är av Elina Brotherus. I Göteborg såg jag en fantastiskt fin utställning med konstnärsduon Cooper och Gorfer. På Kulturen i Lund visades nyligen Denise Grünstein. Vackert med dessa röda gestalter. Kanske ett intressant ämne för en framtida essä?

Susanna Majori

Elina Brotherus

Cooper och Gorfer
Shola var en 20-årig kirgizisk kvinna kidnappades och tvångsgiftes. Hos Cooper & Gorfer blir hon en centralgestalt i historien om Kirgizistan och en symbolisk figur som återkommer.
Denise Grünstein
När Nationalmuseum visade Caspar David Friedrich 2009 bjöds Denise in tillsammans med sju andra samtida konstnärer som alla refererar till denna romantikens mästare i sina konstnärskap.
– Men jag är ännu mer inspirerad av surrealismen till exempel, som inte handlar så mycket om verkligheten utan mer om drömmar och fantasier. Men jag tycker om romantiken och var inspirerad av Friedrichs sätt att måla med en liten figur i ett landskap, säger Denise som visade fotografietFörsta resan från 2006 
där en ensam, kvinnlig gestalt i rött befinner sig på en strand. Fotografiet återknyter till Friedrichs målning Munken vid havet, där en liten figur i munkkåpa, med ryggen vänd mot betraktaren, blickar ut över havet. Det var det dimmiga landskapet över Skagen som fick Denise i Caspar David Friedrich-stämning. Men när hon sedan återvände för projektet Dear Prudence så blev hon påmind om att fotografiet styrs av ögonblick. Intervju med Denise Grünstein
Munken vid havet, Caspar David Friedrinch


Kommentarer

Populära inlägg