Sundhöllin





Reykjaviks äldsta badhus ligger på Barónstigur. Alldeles nära kyrkan, den vackra som stiger mot skyarna. Damernas omklädningsrum ligger en trappa ner. Jag kan känna tiden som stått still. Skåpnummer 98 och 101. Det är andra dörren till vänster. Två små rum med skåp runtom. En tjej med sitt blonda hår i en hästsvans torkar av skåpsluckorna. Det är slitet, vi kan känna hur åren passerar där men renheten är slående. Inte ett hårstrå på golvet, spegeln är blank och kaklet putsat. Mot duscharna minimala kakelbeklädda rum. Ljustbeige kakel med rundade hörn. Nötta. De små rummen för avskildhet, det finns små runda fönster i dörrarna. 
I duschrummet en baddräktscentrifug. Instruktioner: badkläder med snören läggs med snören nedåt. Baddräkter med vadderade kupor centrifugeras separat. Lägg badkläderna längst ned i cetrifugen och se till att inget sticker upp ovanför kanten. Stäng luckan och håll nedtryckt till dess centrifugen avstannat, ca 8-10 sekunder. 
Duscharna är varma! Allt vatten i Reykjavik är varmt, skållhett. 
Vi tvättar oss noga, nakna. Under armarna, i skrevet, fötterna och håret. 

Även bassängen är varm. 29*. Långsmala vertikala fönster släpper in vitt islandsljus. Två män i bassängen. Den ene crawlar stort. Skapar vågor. Den andre tar sig långsamt fram; vallik. Kylan slår mot oss, regnet, innan vi sänker oss i bubbelpoolen. 39*. Huvudet kallt. Brösten varma. Rekommenderad tid: 15 min. 

Kommentarer

Populära inlägg