John Bauer


Vinterstuga med troll



Det är alldeles tyst. 
Snön är så mjuk att alla ljud försvinner. Men om du lyssnar noga kan du höra fotsteg. Det knarrar under tunga fötter. 
Någon har vandrat under gnistrande stjärnor hela natten. Någon med svans. 
Ett troll. 
Troll visar sig inte så ofta. De gömmer sig i bergen.

Solen stiger snart på himlen, nu får trollet skynda sig. En enda solstråle förvandlar trollet till sten. 

Det lyser i fönstret på stugan där borta, någon har redan vaknat och tänt ljusen. Vem bor där inne tror du? Finns där barn som är rädda för troll?

Troll är inte farliga som många tror. Är du bara snäll och delar med dig av stugvärmen kommer den ge dig en gåva i utbyte. 
Ett gnistrande halsband i guld. 
Men är du elak mot trollet, hittar den säkert på något lurt, som att trolla din hund till en råtta. För troll, som du hör på namnet, är förbluffande bra på att trolla.

Röken från stugan ringlar upp över berget mot den aprikosa himlen. Istapparna som hänger längs takkammen gnistrar som kristaller. Röken liknar en stig. 

Trollet tittar inte mot stugan. Den längtar hem till sina trollbarn och trollfamilj. Trollet tar stigen genom granskogen.


Vågar du följa med? 

Kommentarer

  1. Min äldsta dotter och jag såg ofta på denna bilden. Nog tyckte vi att trollet tittar på stugan och längtar in i värmen då det är mycket kallt ute. Trollet är på vandring ensam med sitt bylte på ryggen. Att bo inne i berget eller i skogen i den kalla natten är inte något att längta efter, därför är det ensamt på vandring, kanske till släktingar eller utan mål.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg