HAM - Helsingfors

Två nya fantastiska konstnärsbekantskaper: Ellen Thesleff samt Pawel Althamer.

Ellen Thesleff - Självporträtt i symbolistisk stil (madonnalik) 

 La Rossa

La Rossa är Ellen Thesleffs modell som hon finner i Florens 1910. Det finns flera olika versioner av La Rossa i olika tekniker. Här ovan är ett träsnitt och ovanför en målning i en färgskala som Ellen Thesleff ofta återkommer till. La Rossa representerar något större än bara ett porträtt utan blir en symbol för hennes konstnärliga identitet. 




Kul att se att fler blivit inspirerade av Isadora Duncan än jag. Jag läste boken Mitt Liv om Isadora Duncan när jag var i tonåren och inspirerades av hennes orubbliga vilja. 

 Ellen Thesleff - text om Isadora Duncan


 Pawel Althamer - Skulpturer skapade av plast från faders fabrik. 
 Pawel Althamer - Interagerar ofta med människor i olika konstprojekt, här med barn som varit delaktiga i processen. Bredvid denna rutschkana står han som en Jesusgestalt och bjuder in barnen till lek och under vår vistelse i utställningen såg vi flera barn som åkte i hans konstverk. 
 Pawel Althamer - Grannarna var delaktiga i detta konstprojekt och samlade in och skapade dessa självporträtt utifrån sina egna föreställningar om sig själva. 
 Pawel Althamer - Istället för att framföra en slutpresentaion av sitt konstutbildning valde Pawel Althamer att skapa denna exakta kopia av sig själv som hans lämnade på plats tillsammans med en film där han ses lämna byggnaden. (innehåller bland annat djurinälvor och gräs inneslutna i ett lager av vax)
Pawel Althamer - Miniatyrlandskap med dockor 

Kommentarer

Populära inlägg