Rymdkonst

         

Bob Eggleton, Blues for Neptune

Bilden som föreställer Neptunus sedd från en närliggande planet inger en känsla, som titeln antyder, att känna sig ensam och ledsen, men syftar också till färgen blå. Neptunus ser ut att vara blå vilket beror på att metanet i atmosfären absorberar det röda ljuset. I övrigt består atmosfären av väte och helium. Blå refererar också till havet och havsguden Neptunus varifrån den fått sitt namn.

Eftersom Neptunus är den planet som ligger längst ut i solsystemet, tar det hela 165 år för den att runda solen och den befinner sig trettio astronomiska enheter från solen. Ensam cirklar den där längst bort i utkanten av vårt solsystem. Men något påverkar dess omloppsbana. Sorgen ligger i det faktum att dessa föremål finns där utanför, som drar, men där kontakt med dessa aldrig kommer att ske. På bilden är landskapet, varifrån Neptunus skådas, kargt, inget liv existerar, men där finns en rörelse i gejsern som sprutar ut planetens innandöme. Kontrasten mellan stillhet och rörelse blir här också ett sökande efter kontakt, som aldrig kommer att ske. På bilden kan man, genom de vita stråken över Neptunus yta, föreställa sig rörelse i Neptunus atmosfär. Planeten har de starkaste vindarna i solsystemet. Känslorörelserna uttrycks här i ett allt häftigare tillstånd av ensamhet. Neptunus behöver dock inte känna sig helt ensam. Kring dess stora kropp som har en massa som är 17,2 gånger större än jordens cirklar ett antal månar varav Triton är den enda stora och planeten har också ringar förmodligen bestående av stendamm. 

    Alan Gutierrez, Forged in Fire.


Titeln antyder på det som smids av eld. På bilden befinner vi oss i en fiktiv värld där rosa kristaller skapats av eld, vilket helt enkelt kan symbolisera kärlek i sin renaste form. Där finns också en rymdstation i denna utpost av rymden - kanske en slags vetenskaplig forskning kring kärleksfenomenet. 

Ovanför syns dubbelstjärnan vilket är en symbiotisk stjärna bestående av en het vit dvärg och en kall röd jätte. En vit dvärgstjärna är en stjärna som kollapsat efter att den gjort slut på sitt kärnbränsle. En röd jättestjärnan befinner sig i ett stadium där förbränningen övergått från vätefusion till heliumfusion och även den kommer så småningom att bli en vit dvärg. I ett symbiotisk stjärna förlorar den stora röda jättestjärnan massa till den vita dvärgstjärnan. Detta är ett tillstånd som med astronomiska mått är en kortvarig process. När den vita dvärgen samlat upp tillräckligt med massa från den röda jätten kan det ske en supernovaexplosion vari en nebulosa bildas. 

Det hela kan liknas vid människans olika kärleksfaser. Dubbelstjärnan kan ses som förälskelsefasen; ett symbiotiskt förhållande, där det antingen förekommer ett ömsesidigt beroendeskap eller ett passionerat, ojämställt förhållande där den enas begär kastas ut och fångas upp av den andra. Därefter övergår förälskelsen i en explosiv passion (supervnovaexplosionen) som utmynnar i en livslång kärleksrelation. (novan) 

Kim Poor, Ladies of the lake.


Bilden förställer stjärnhopen Plejaderna. På bilden speglas en av dessa i en sjö på en plats vi inte känner till. Plejaderna består i själva verket av flera hundra stjärnor, av vilka sex är mest framträdande. Denna stjärnhop förekommer redan för ca 4000 år sedan i kinesiska skrifter och har genom tiderna använts på havet för navigering, som vägvisare och kring dem finns olika myter och berättelser världen över. Namnet Plejaderna kommer från den grekiska mytologins sju nymfer som omtalas med samma namn. Modern var Pleione som var sjöfararnas beskyddare, far var Atlas som höll upp himlavalvet. Enligt mytologin förvandlade Zeus systrarna till duvor som han fäste på himlavalvet. 

På bilden ser vi ett landskap bestående av vatten och snö och is, vilket var systrarnas element. De refereras ofta till som havsnymfer eller isjungfrur. 

Plejaderna ligger i Oxens stjärnbild ca 440 ljusår från Solen och ser ut som en liten version av Karlavagnen även känd under namnet M45, Sjustjärnorna eller de Sju systrarna. Stjärnhopen är ca 100 miljoner år gammal och omgiven av en nebulosa. Bilden för mig blir ett tecken på sammanhållning, på gemenskap och systerskap. Där systerskap ska visa vägen till en bättre värld, där vi alla verkar för skönhet och vänskap. 

Kommentarer

Populära inlägg